Forum » » Diskutera Filmpunkten » Lite kritisk!   Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.        Lite kritisk! 2006-08-11 16:37:41
Registrerad: 2005-02-18
Nåja, ni kan ta det lugnt gamla filmpunktare, detta är inget av mina extrema förslag.. Bara något jag vill säga till de som blir nya på filmpunkten.

Ja, ni som just har blivit medlemmar, eller har varit med i alla fall ett tag. Jag vill bara säga till er, när det gäller betygssättningar: Bli inte för uppspelta och släng femmor hejvilt, ta det lugnt och granska filmerna, ni behöver dessutom inte bara betygssätta filmerna ni tycker om, det ser bättre ut för er (och oss andra) om ert medelbetyg ligger runt 3:an. Detta är bara ett tips.

För jag har märkt (på senare tid) att nykomlingar är speciellt förtjusta i siffran 5, och att de gärna delar ut dem till filmer bara för att de sett dem och tycker de är okej.

"Inga svar tack. Läs bara."
__________________________

Vilka idioter Mayhem är..
[Inlägget ändrat av Lepre 2006-08-11 16:39:50]
  2006-08-11 19:13:59
Foruminlägg: 1998
... för att citera dig själv.

2006-08-11 19:18:04
Wookad
Registrerad: 2006-03-21
Jag känner för att vara lite busig, så jag svarar ändå

Jag är en gulleplutt hejdå
  2006-08-11 19:47:23
Registrerad: 2004-07-03
Och viktigast av allt är att du faktiskt SETT FILMEN!

2006-08-12 14:11:16
Ja, det med.

Hej.
  2006-08-12 15:02:56
KatrinaL
Registrerad: 2006-03-02
Tänk om alla filmer man sett är jättebra. Tänk om man bara sett en enda dålig film och alla andra är värda femmor.
__________________________

"I'm the blood red sandman"
Lordi rock the hell outta you
  2006-08-12 15:09:50
carlstrom
Registrerad: 2005-03-03
Tänk om någon av dem femmorna sticker ut mer än andra, du får nog tänka i andra banor KatrinaL. Det finns ett 1-5 system för att det skall utnyttjas

cstroMANIA
[Inlägget ändrat av carlstrom 2006-08-12 15:10:06]
  2006-08-12 15:47:10
KatrinaL
Registrerad: 2006-03-02
Jag betygsatte just Stranded och teddybjörn_tjej hade skrivit
"Jag tycker att den är helt okej.. ". Gissa vad hon gav den? En femma!
__________________________

"I'm the blood red sandman"
Lordi rock the hell outta you
  2006-08-12 15:59:29
Registrerad: 2005-02-18
Okej.. Sådan info behövs inte, vi vet alla vilka som gör vad på filmpunkten, och det är helt upp till dem.

Men fortfarande, för er andra som inte utnyttjar Filmpunkten på samma sätt som vissa andra gör: Lyss på oss. Som Carlstrom säger, det finns ett 1-5 system och det ska man utnyttja.

Jag är korkad
  2006-08-12 17:35:32
ToxicAvenger
Registrerad: 2006-02-14
Somliga har helt enkelt inte läst (eller förstått?) betygskriterierna.
__________________________

-Fan vad sjyst att supa med hästhuvud...

/ Ur "Devil Horse from hell."
  2006-08-12 17:58:32
Wookad
Registrerad: 2006-03-21
Seriöst, det borde vara ett krav att man måste skriva recensioner när man delar ut femmor.

Jag är en gulleplutt hejdå
  2006-08-12 18:17:26
modv0074
Registrerad: 2005-08-02
Och ettor.
__________________________

Come out, come out, wherever you are!
  2006-08-12 18:51:27
wildpalm
Registrerad: 2004-02-17
Som redaktör gråter jag åt dessa femmor och ettor, speciellt när användarna inte ens skriver varför de sätter dessa betyg. Och absolut värst är det när en film bara får fyror och femmor, någon enstaka trea och helt plötsligt efter 50 recensioner så sätter någon en etta utan att motivera varför. Av alla de användare på alla filmsajter över hela världen, så värderar jag absolut lägst de som medvetet vill ändra drastiskt på medelbetyg.

Jo... det finns en sak som är värre. När de som medvetet vill sänka medelbetyg inte erkänner att de gjort det och helt allvarligt menar att de tycker Nyckeln till frihet är värd en etta eller att Lilla Jönssonligan på kollo är värd en femma.

Vänliga Hälsningar,
Markus Elfström, redaktör Filmpunkten
  2006-08-12 20:05:21
NHL
Registrerad: 2004-08-28
Tyvärr är det så att vi alltid kommer att ha människor som delar ut extrembetyg åt det ena eller andra hållet utan att motivera eller fatta varför de gjort det. Själv är jag oerhört återhållsam när det gäller att dela ut femmor i betyg, då måste det verkligen vara mästerverk i mina ögon. Av 2000 betygsatta filmer här på filmpunkten är det nog inte mer än
ca 13 filmer som fått högsta betyg av mig.
Kriterierna är nog olika från person till person, men för att ge högsta betyg (enligt mig) så bör filmen innehålla ett antal viktiga bra element som t.ex. bra musik, manus, skådespeleri, foto, produktionskvalitet o.s.v.

Att folk delar ut korkat höga eller låga betyg bara för att höja/sänka ett medelbetyg är bara ett av många irritationsmoment. Själv stör jag mig på folk som betygsätter filmer de INTE kommer ihåg, eller t.o.m. inte ens sett. Vad i h-e är då meningen med att betygsätta filmer? När folk betygsätter och kommenterar filmer så bör det fungera som en riktlinje och tips till folk som eventuellt vill se/inte se en film. Själv har jag sett uppemot 8000 filmer, men jag kommer bara ihåg lite mer än hälften av dessa, vilket givetvis betyder att jag endast kan betygsätta de jag kommer ihåg. Att betygsätta de andra (som man inte kommer ihåg) är att lura sig själv (och andra).  Så en hel del filmer får man se om för att kunna ge ett riktigt betyg.

Om jag bara kommer ihåg en enda scen av en film, då skiter jag i att betygsätta den, så enkelt är det.
Tyvärr verkar det dock som om vissa betygsätter filmer trots att de bara sett 10 min av en film eller endast kommer ihåg att de sett filmen en gång i tiden. Gör man det så faller hela idén med att betygsätta filmer där ens betyg och kommentar
förhoppningsvis kan vara till hjälp för andra.

Nu tycker jag förvisso att man snabbt lär sig att respektera och lyssna på vissas åsikter och kommentarer här på filmpunkten. Det kanske inte är så snällt att säga
det, men det rör sig om ca 10 pers här som jag verkligen tycker har en seriös framtoning (med det menar jag seriösa och kunniga filmälskare). Respekt får man jobba för...

Samtidigt får man vara medveten om att de flesta här är fjunisar i 12-15 års åldern (sorry for that) och hur "mogen" man än tror att man är i den åldern, så fattas det en hel del tills ens filmåsikter kan tas på fullaste allvar.
Givetvis mognar ens filmsmak med åren. En film som man tycker var botten när man var 13 år kanske man tycker är riktigt bra när man är 20.
Med det inte sagt att man inte ska kunna få framföra sina åsikter som "fjunis", absolut.
Men tyvärr kanske det är därför det kan bli lite väl mycket "sandlådenivå" på en del topics i forumet.

Viktigast trots allt är att man gillar film och då spelar det egentligen ingen roll om man är 10 eller 90.

2006-08-12 20:30:24
Timoti
Registrerad: 2005-07-27
Bra sagt!

Jag hatar miljöpartiet!
  2006-08-12 21:08:32
Mattias15
Registrerad: 2006-01-08
Jävligt bra sagt men man får lite dåligt samvetet. Är själv väldigt imponerad och ser upp till sådana filmmänniskor som du NHL. Skulle gärna vilja veta vilka tio människor det rör sig om men är ganska säker på att det aldrig kommer ut. Jaja ville bara visa min uppskattning, så tja.
__________________________

Chip Douglas: Dry land is not a myth. I've seen it. Kevin Costner. Waterworld. I don't know what the big fuss is about. I saw that movie nine times. It rules!

[Inlägget ändrat av Mattias15 2006-08-12 21:09:39]
  2006-08-12 22:48:07
SvenskaFilmNörden
Registrerad: 2004-10-07
Personer som man kan se upp till och som är bra förebilder på filmpunkten är enligt mig t ex: Wildpalm, NHL, Goliatbagge, Mr Blue o.s.v. Jag tycker att det finns väldigt många seriösa och kunniga filmälskare som vi yngre kan se upp till och lära oss av. Visst, de flesta yngre här har börjat omoget och larvigt, men det blir bättre och bättre och man mognar mer och mer med tiden som sagt, det har jag fått erfara för jag har snart varit medlem här i två år och jag kan säga att jag var väldigt omogen och "irriterande" på den tiden. Sorry for that. Man lär sig av sina misstag, förhoppningsvis.

Men det har kommit väldigt, väldigt många yngre som bara blir medlemmar, betygsätter tio filmer, startar en onödig tråd, förstör en seriös, gnäller på att allt är dåligt på fimpunkten och sen loggar de inte in mer. Sånt börjar jag bli mer och mer irriterad på. Visst, det är bra att de försvinner och inte förstör med, men tar inte deras onödiga medlemskap upp onödigt minnesutrymme? Det är fullt av dem, det är väl inte så många som är aktiva här och är seriösa här av alla filmpunktens medlemmar?

Sen är det så synd att gamla, sköna, seriösa filmpunktare som Rick, Elisabet och Olofsson har försvunnit. Och det verkar som många av de bästa filmpunktarna som är nu håller på att försvinna, vi får väl inte hoppas att så inte är fallet. För ni som är seriösa och väldigt filmkunniga, som betygsätter mycket med bra förklaringar och liknande, ni ska ha ett stort plus, ni ska veta att jag ser upp och förhoppningsvis lär mig av era betygsättningar, för jag njuter när jag läser dem! När jag kollar en film så vet jag vilkas kommentarer jag ska leta efter. Forsätt med det absolut. Tack för mig.

Barça, Barça, Barça!
Red Devils, Red Devils, Red Devils!
Nerazzuri, Nerazzuri, Nerazzuri!
Peking, Peking, Peking!

FORZA BARCA

F.C Barcelona, finns det något bättre? Älska fotboll och Barça
  2006-08-14 21:25:05
Replica
Registrerad: 2004-12-05
Tänkte lägga in en liten kommentar här, för det första, bra sagt NHL. Sen när det gäller att sätta en etta i betyg så ville jag säga åt alla, eller ja dom som inte gör det, att tänka efter innan dom gör det. Ofta är det så att någon tycker att filmen är överskattad och sätter därför en etta för att visa att man tycker det, men det är så onödigt. Jag har sett massa riktigt storfilmer, ibland så kallade "mästerverk" som får ettor av folk som då tycker att den är överskattad eller liknande, men bara därför behöver man inte sätta en 1. Jag menar en etta...det är liksom såna här skitfilmer med b-skådisar, kassa effekter och noll handling, t.ex. även om filmen är ganska tråkig och seg kan ju skådespelet vara i världsklass och det är grymt bra musik, då är den ju kanske värd en 3 iaf. Hmm, det var lättare att säga det där inuti huvudet, men jag hoppas nån läser och tänker efter.

mad world...
  2006-08-14 23:09:10
Registrerad: 2005-02-18
Fan vilken intressant tråd detta blev.

Jäkligt bra sagt NHL, jag behöver inte klaga mer, du fick med alla poänger och jag håller med till 100%.

Jag måste vara ärlig om en grej. På senare tid har jag delat ut mer femmor än vad jag brukar (inte lika ofta alltså. Kanske beror det på slumpen, eller för att jag helt enkelt har börjar tröttna på Filmpunkten, fast inte Filmpunkten egentligen, utan vissa användare. Okej, vissa är att peka ut folk, så jag skulle nog säga många. Jag vet inte hur det var för mig när jag började, om folk tyckte jag var en idiot. Det struntar jag i. Men vissa människor som kom in för ett halvår sen har inte förändrats ett dugg, utan skriver samma gamla trista trådar, skriver inget om filmer de betygsätter, och i vissas fall har de ett medelbetyg på över 4.0. Detta är i mina ögon underkänt, jag ser dem inte som riktiga filmpunktare.

Nu kanske inte jag är det heller. Men jag försöker verkligen vara något för andra på den här sidan också. Fine, om igen vill skriva om filmerna så gör jag det, någorlunda bra. Och fuck medelbetyget på filmerna nuförtiden. Hallå? Över fyra på senaste Beck filmen, okej jag har inte sett den. Men titta för i helsike på vilka som betygsätter dem. På jäkligt lösa grunder också. Jag skiter snart i detta, eller okej det gör jag inte, men förbannad börjar jag bli. Så nu tänker jag köra mitt eget race och dela ut så många femmor jag vill, även om det kan verka lite drastiskt (fast jag överdriver lite) att göra så.

Men det är bra att det fortfarande finns folk på den här sidan som visar respekt, och som man kan får respekt tillbaks för att de respekterar personen i fråga som respekterar dem tillbaks för den goda, respektabla handlingen de utför.
__________________________

Miami Vice är bäst på bio just nu, se den!
  2006-08-15 00:35:29
Registrerad: 2005-05-17
Lepre, meningen med att folk ska kunna göra egna recensioner är just för att dom ska kunna "köra sina egna race".

Om du undviker att sätta femma på en film bara för att du tror att andra filmpunktare ska ogilla detta omdöme, så är du helt ute och cyklar igen.
Det har sagts många gånger innan, men då det verkar ha slunkit förbi vissa ouppmärksamma öron kan jag väl säga det igen. Det som gör filmpunktens recensioner värda att läsa (vissa av dom i allafall) är deras subjektivitet. Alla tycker olika.

Nu säger du alltså att du tröttnat på alla andra filmpunktare som vägrar att följa normen, och därför ska du också börja sätta dom betyg du verkligen tycker?

Bra isåfall, men det skulle du ha gjort för länge sen.

2006-08-15 11:12:46
Foruminlägg: 1998
Förstår verkligen vad NHL, Replica, wildpalm och Lepre menar och håller med till 100%. En femma representerar något extraordinärt och inte bara "en bra film" och överanvänds helt klart av många användare, vilket är tråkigt. Och folk som sätter ettor för att ändra medelbetyg är bara löjligt.

Däremot tycker jag inte att man behöver rygga tillbaka när "storfilmer" får ettor, som jag tycker en del verkar vara inne på. Tycker JAG att en film är dålig, då får den etta - ganska enkelt. Ska jag ge en film som jag tycker är dålig en tvåa eller rentav en trea bara för att den av "filmvetare" anses vara ett mästerverk, liksom för att kompensera min dåliga smak? I så fall är det ingen mening med att ge betyg överhuvudtaget.

Det finns ingen helig gloria kring filmer som Gudfadern, Citizen Kane eller Nyckeln till frihet som gör att de kan skyddas ifrån ettor. Själv är jag en av de få som tycker att Citizen Kane (av många ansedd som en av världens bästa filmer) är dålig och jag vill kunna sätta en etta utan att folk tror att jag gör det för att sänka något medelbetyg. Det är helt enkelt MITT omdöme, nothing more, nothing less.

Precis som NHL säger så är det här åldersrelaterat. Filmpunkten har en låg medelålder och det går inte att komma undan att 10-15-åringar, generellt givetvis, har en annan filmsmak än de lite äldre och då blir betygen också därefter. Inte mycket att göra åt, om man inte vill införa åldersgräns.
[Inlägget ändrat av Goliatbagge 2006-08-15 11:26:08]
  2006-08-15 11:42:02
Registrerad: 2005-05-17
Tack för att du förtydligade min poäng, Goliat..

2006-08-15 12:42:29
geka
Registrerad: 2005-07-11
Okej, nu kommer jag och säger att jag håller med – fast jag själv inte är någon aktiv medlem. När jag blev medlem för ungefär ett år sedan var jag precis så där – delade ut femmor bara de var bra, men jag slutade med det när jag förstod hur irriterade många blev. Och så förstod jag ju också att filmerna kanske inte var ”mästerverk” i alla fall. Jag har fortfarande betyg som inte är särskilt genomtänkta och jag har länge tänkt att jag ska ta bort dem eller skriva om dem, och jag har väl börjat, men inte kommit särskilt långt. Men jag är på gång i alla fall, och ska ta bort mina gamla och ogenomtänkta betygsättningar. Som SvenskaFilmNörden sa: Man lär sig av sina misstag.

De som vet mycket om film ger förstås mer genomtänkta betyg. Och vet man mycket om film har man säkert tagit reda på det för att man gillar – till och med älskar – film. Man måste förstås inte vara en aktiv medlem för att bli retad på de här mer betygsättningar – jag kan bli det också, trots att jag var likadan från början. När jag blev medlem var jag bara sugen på att bli det, betygsätta mina filmer på mitt ogenomtänkta sätt och tänkte inte alls på att Filmpunkten kanske var en hemsida för riktiga filmälskare – vilket jag egentligen inte är. Jag gillar film, att se dem, göra egna små obetydliga klipp på datorn, föreställa mig hur böckerna jag läser skulle bli om jag fick bestämma. Men jag är sällan inne på Filmpunkten, och ibland känner jag mig räknad till de där som bara blir medlemmar, betygsätter några få filmer och sedan inte kommer tillbaka. Visst, jag kommer ju tillbaka, då och då. Men ändå.

Anledningen till att jag skriver det här är inte för att försvara alla dessa som kommer och sedan försvinner lika fort igen. Jag skriver det för att förklara att många av dessa säkert tänkte som jag då jag blev medlem. Inte hade de en tanke på att medlemmarna här ville att det skulle vara seriöst och så. De blev medlemmar för att betygsätta sina filmer – inget mer med det.
Jag kan förstås inte garantera att detta stämmer, men jag tror att det är så för i alla fall några av dessa, och det är det säkert fler medlemmar som också tänkt.

Så varför inte förklara på sidan där man blir medlem att de som redan är medlemmar vill att denna sida ska vara seriös och tala om att blir man medlem så ska man vara det. Ifall personen ifråga, sedan anser att han/hon inte behöver bry sig om detta utan blir medlem ändå, betygsätter sina filmer och sedan inte kommer tillbaka igen, ja då är väl det inget att göra något åt, mer än att ta bort medlemmen. Sätt upp en sådan regel. Är man inte inne på ett antal månader eller så, så försvinner man. Skriv det på sidan där man blir medlem. Tala om att det inte är någon mening att bli medlem för att betygsätta en eller två filmer, för de försvinner om medlemmen inte kommer tillbaka.
Det kanske inte hjälper, men det är väl värt ett försök?

Ja, nu var det kanske inte detta som diskuterades från början (?), men nu har jag sagt mitt, och hoppas att det är begripligt.

Oj, det här blev längre än jag trodde …

2006-08-15 13:23:42
Foruminlägg: 1998
geka: Tack för ditt upplysande inlägg och ett strålande förslag! Jag tror på idén om att vid medlemsregistreringen betona att detta inte är en "vanlig" community utan en seriös mötesplats för filmintresserade (för det är väl det som det ska vara?). Bara så att man får sig en extra tankeställare innan man "klampar in". Kanske låter naivt att tro att det skulle funka, men jag tror ändå att det är något värt att tänka på eftersom en liten förbättring trots allt är en förbättring.

2006-08-15 13:28:43
Registrerad: 2005-05-17
Håller med till 100 procent. God idé.

2006-08-15 13:48:07
geka
Registrerad: 2005-07-11
Tack!

2006-08-15 16:51:49
Registrerad: 2005-02-18
Detta med att ta bort medlemmar är något jag tjatat om (kanske inte så det märks då ett tag nu. Jag hittar inaktiva medlemmar hela tiden, vars medelbetyg ligger på 4.0-4.5 och de har inte varit inne och ändrat eller så på flera månader. Då kan man göra som mitt förslag: Ta bort användaren "tillfälligt". Dennes betygssättningar blir "osynliga". Tills personen kommer tillbaks till filmpunkten. Även om han bara kikar in utan att göra något särskilt så aktiveras han igen. Han kommer inte ens märka att han varit borta.

Detta kanske är svårt att genomföra. Då kanske det vore lättare om ett mail skickas till medlemmen som säger att: "Du är längre inte medlemm på grund av att du inte ens är här längre, on-night asshole" ungefär. Men i mailet kan man gå till en länk eller någopt, eller skicka ett mail tillbaks som "grants him the oppurtunity to reopen his long gone dead marriage to Filmpunkten"..

Snälla Wilde?
__________________________

Miami Vice är bäst på bio just nu, se den!
  2006-08-15 17:10:28
Mattias15
Registrerad: 2006-01-08
Håller med, detta borde genomföras. Ser det som självklarhet att Inaktiva medlemmar inte borde få förstöra sidan genom att fortfarande vara medlemmar.
__________________________

Interviewer: Do you hate Rocky?
Clubber Lang: No, I don't hate Balboa. I pity the fool.

Interviewer: What's your prediction for the fight?
Clubber Lang: My prediction? Pain.

2006-08-15 17:15:24
Registrerad: 2004-07-03
Jag vet att wildpalm (och Kristoffer?) tidigt under sommaren (kanske innan?) sa att en upprensning skulle genomföras.

Hoppas att vi kanske får höra lite mer detaljer?

[Inlägget ändrat av Oskar_90 2006-08-15 19:11:18]
  2006-08-15 19:03:41
tessan81
Registrerad: 2004-09-28

Här är tråden där Wildpalm lovat att detta ska ske. Vi får se till att han hållit vad han lovat nu. Can't wait !

2006-08-16 01:24:16
wildpalm
Registrerad: 2004-02-17
Det kommer ske men jag vet fortfarande inte när och hur.

Måste säga till dig geka att ditt förslag självklart är lysande. Vi får se hur vi kommer göra. Lovar att återkomma.

Vänliga Hälsningar,
Markus Elfström, redaktör Filmpunkten
  2006-08-16 01:32:53
Registrerad: 2004-07-03
Man kan ju ha som ett alternativ för dem som bara vill se vad det handlar om, att man kan kryssa i en ruta när man registreras, "Radera kontot automatiskt efter 5 dagar".

Eller kanske bara ett allmänt testkonto?
__________________________

Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.