Gladiator, utan tvekan. Troja var helt okej, men Gladiator spelar i en helt annan liga. Den är t o m bättre än LOTR. Replikerna är ungefär hundra ggr vassare än ovan nämnda utan att kännas uppstyltade, samtidigt som filmen verkligen berörde på det känslomässiga planet. Sagan om Ringen vill vara känslomässig, men jag känner verkligen ingenting med karaktärerna. Gladiator lyckas däremot med konststycket att få mig att känna sympati med alla karaktärerna, inte bara hjälten.
Dessutom är Gladiator något av en föregångare. Genren för historiska filmer/filmer med historiska motiv har ju först exploderat i år (Troja, National Treasure, King Arthur...) - när Gladiator kom trodde ingen att en svärd och sandaler-rulle kunde vara sevärd.
Gladiatior är mycket bättre manus, bättre skådisar där man inte behöver visa upp sina muskler, "SE MIG , SE VILKA STORA MUSKLER JAG HAR" som ett exempel. Gladiator är så mycket bättre än Troja. Den finns bättre filmer om Troja.
EN SJÄLVKLAR GLADIATOR!!!! Gladiator v ar ju en högklassig film med russell crowe. En av mina favorit filmer och en av de bästa som gjorts. Troja är också bra men jag tycker det är högre klass på gladiator!! !
Vad jag menar aer inte om den ena aer baettre aen den andra. utan: Den ena(Gladiator) aer en realistisk skildring av romartiden. Den andra aer ett hopkok av de grekiska klassikerna.
Vad aer logiken att jaemstaella dessa filmer. De aer verkligen lika olika som Taxidriver och Gudfadern. Fanns det en stoerre logik i jaemfoerelsen av filmer saa skulle det kaennas mera meningsfullt. Men visst man kan staella samman vilka filmer som helst. Sju samurajer och sjoejungfrun, t.ex. Naa, vilken tycker ni aer baest?
Båda är helt klart lika dåliga.. hollywood smörja så det smäller om det. Hollywood försöker göra en episk berättelse men misslyckas och det blir bara för amerikanskt. Sen för att folk ska gå och se filmerna tar de in "superstjärnor" som inte kan spela rollerna alls och ser ut som skyltdockor i de påkostade kostymerna. Gladiator är dessutom en kopia av "Spartacus" (1960).
Jag undrar om Hollywood någonsin kommer lära sig att jorden inte skapades den 4 juli 1776. __________________________
"You talkin' to me?" [Inlägget ändrat av SquigBobbLe 2005-03-30 14:02:01]
Jag har inte sett någon av filmerna, men skulle vilja se båda. Har en känsla av att Gladiator är lite bättre, men eftersom jag inte sett de så kan jag ju inte uttala mig om vilken som är bäst. __________________________
[Inlägget ändrat av Robert_Eriksson 2005-04-02 10:22:07]
varför skriver folk massa skit om att man inte kan jämföra dem???
för det första kan man väl jämföra vilka filmer som helst om man känner för det...
för det andra, det är det inte så att iidann ber oss att göra en filmanalys av hur lika de båda filmernas handling och struktur är, utan hon frågar bara vilken av dom vi tycker är bäst.
för det tredje... ingen logik i att jämföra dessa filmer??? båda är relativt nya(-00 och -04), båda utspelar sig i antiken (grekiska och romerska), vilket är den mest uppenbara anledningen till jämförelse... båda är amerikanska hollywood filmer med kända skådisar, båda är action/krigs filmer, båda är regisserade av kända actionregissörer...
Gladiator gillar jag bättre med. Som sagt är den bättre gjord än Troja, och skådespelare är bättre. Troja är dessutom inte gjord som historien är (allt är inte samma). Gladiator är en film som man kan se måånga gånger, Troja är motsatsen (underhållande, men inte bra). __________________________
Put some excitement between you legs, ride a horse. [Inlägget ändrat av Shadowfax 2005-04-05 08:13:09]
Gladiator är inte heller "gjord som historien är". Det spelar ingen roll, eftersom det är en matiné film. Man ska aldrig låta fakta gå före en bra historia.
Jag har inte sett Troja, men den verkar inte speciellt bra. __________________________
jag håller med, vem bryr sig om det är historiskt korrekt, det är väl ingen som förväntar sig, båda filmern är väl riktad till den typiske hollywood action publiken, inte historiker. dom har använt sig av historiska händelser till en story helt enkelt.
min åsikt: troja, en underhållande helt ok film. gladiator, underhållande bra film.
ingen av dom är någon riktig favorit hos mig, men gladiator är faktiskt bättre tycker jag.
förstår inte varför många tycker att det är så stor skillnad på dom.
Xenomorph: Det var dumt skrivet av mig. Jag tyckte bara slutet på Troja var så dåligt. Tyckte den skulle följa historien åtminstone där. Men om man ska jämföra en film med någon, kan man ju ta Troja och Helen of Troy. Det är nåt att jämföra! Det var väldigt dumt av mig att jämföra med historien. Jag känner inte till Gladiators historia, så det var kanske inte så smart skriver. __________________________
Put some excitement between you legs, ride a horse.
inte mina favoritfilmer.Båda går att se men jag tror att gladiator kommer att bli mer ihågkommen än troja om tex tio år.troja kom ju i en flod av romerska historiska filmer.gladiator gjorde väll så såna filmer blev populära igen.jag kanske har fel.gladiator är nog snäppet vassare __________________________
Konstig jämförelse. Vad har filmerna gemensamt förutom muskulösa män. Troja är mer dragen åt en krigsfilm medans Gladiator är en mans kamp för överlevnad.Inte mycket likheter. Kan man göra denna jämförelse så kan man lika gärna jämföra Sjöfartsnytt med A Clockwork Orange __________________________