En förlorad värld

Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,0
(5 betyg)

Handling: Charles Ryder blir fascinerad av den adliga familjen Marchmain, först genom den charmige och provokative Sebastian och sedan hans sofistikerade syster, Julia.

Baserad på romanklassikern från tidigt 1900-tal av Evelyn Waugh med samma namn.

Fakta:

Copyright AB Svensk Filmindustri

Senaste recensionerna

lindajjj
gav betyget:

Hade inte särskilt höga förväntningar eftersom jag sett TV-serien, och undrade hur de skulle kunna göra en film av den. Men filmen var klart över förväntan, välgjord, bra skådespelare.

Emiam
gav betyget:

En 3+ som film, en -4 i sin egen genre, men en 3+ som underhållning.

Tagline: Love is not ours to control / Privilege. Ambition. Desire. At Brideshead Everything Comes at a Price. / Every temptation has its price.

Detta är en film jag totalt saknade föreställning om då jag varken hört nån säga ett dyft om den samt ej sett TV-serien från 1980-talet med Jeremy Irons och Anthony Andrews som Charles respektive Sebastian.
Med sina 2t 13 min är den egentligen alldeles lagom för ett kostymdrama av denna klass, dessutom baserad på Evelyn Waughs klassiska roman med samma namn från tidigt 1900-tal.
På det hela en något långsamt berättad historia och typiskt brittisk. Men kostymer och miljöer är underbara, fotot riktigt fint stundtals.
Sist men inte minst är skådespeleriet riktigt bra av i princip samtliga huvudpersoner; Thompson (mamma Flyte), Atwell (dotter Julia Flyte), Whishaw (son Sebastian Flyte), Gambon (pappa Flyte), Goode (Charles Ryder). En del mindre biroller värda att nämnas är också Malahide (Charles pappa) och Beattie (Sebastians homosexuelle och frispråkige vän/pojkvän).
Smårolig stundtals tack vare ofta minimalistiska och givetvis skickliga skådespelarinsatser, men den är samtidigt intressant att se för den tidens etikettregler som man inom denna övre klass förde sej med.
Annars en medelmåttig CGI-sekvens med fartyget som åker över den vågiga oceanen. Inget som förstör helheten i filmen dock.
Nja, kanske att filmen hamnar i DVD-samlingen för en billig peng nån gång. Detta både kan och vill man se om, men då inte för ofta. Är nu mycket nyfiken på boken som står i hyllan här bredvid mej, som troligtvis är överlägset bäst.

Trivia: David Yates was set to direct this film, but had to step aside from the director's chair to direct Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) instead. While Yates was attached, Paul Bettany, Jennifer Connelly and Jude Law were cast in the roles of Charles, Julia and Sebastian respectively. It was also announced that Chatsworth House in Derbyshire would be used as Brideshead.

Mer fakta:
Biopremiär: 2008-09-19
Filmpunkten-id: 19597
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: