Handling: Polanski flyttar in i en lägenhet där den förra innehavaren begått självmord. Hennes tillhörigheter finns kvar och Polanski lever sig mer och mer in i hennes liv, och påverkas också av grannar som klagar så fort han rör fötterna i lägenheten.
Fakta: | |||
---|
Mest populära recensionerna
Moonlighting
gav betyget:
Polanskis mest underskattade och bästa film. Polanski själv gör ett underbart porträtt av en timid och förtryckt liten man som tror sig utsättas för en komplott av sina ogästvänliga grannar. Något som verkar gå helt förbi de flesta som ser hyresgästen är den delikata svarta humorn som tvingar mig till upprepade skrattattacker. Horrific!
carlstrom
gav betyget:
Snyggt foto av Nykvist och bra regi samt skådespel av Polanski. Det som är allra bäst i filmen dock är manuset, syftar givetvis på det öppna och intelligenta slutet. Häpnaden slår extremt hårt även och den kusliga stämningen som triggats upp med krypande musik blir som ett hårt slag i magen på slutet. Något som verkligen måste ses av alla. Stark fyra.
Czechflash
gav betyget:
Roman Polanski är inte bara en skicklig regissör, utan visar här att han kan hantera en huvudroll i sin egna film. Han tillför humor till filmen samtidigt som filmen blir allt mer skrämmande och psykologisk. Efter halva filmen vänder allt och man vet inte längre vad man ska tro på. Skickligt gjord och snyggt filmad av Sven Nykvist.
Den tredje filmen i Polanskis lägenhetstrilogi där de övriga är Repulsion (1965) och Rosemary's Baby (1968). Samtliga är bra, men denna är min favorit bland de tre.
Senaste recensionerna
kalles
gav betyget:
Filmen börjar precis lika magiskt som "Rosemary's Baby", och innehåller många extremt intressanta och otroligt läskiga moment, ta bara t.ex människorna som står helt stilla i flera timmar på toaletterna nattetid..
Polanski själv är till och med nästan lika bra som Mia Farrow var.. Polanski måse vara en av dom bästa stämningsuppbyggarna..
Men tyvärr visar han sig vara lika duktig på att riva den stämningen, för mot slutet urartar allt, och blir mer löjlig än klok, jag förstår inte varför han känner att han MÅSTE knyta ihop säcken..
Isabelle Adjani är också bra..
Hilts
gav betyget:
Sevärd, men inte mera. Ibland var den lite konstig.
carlstrom
Czechflash
DuskBringer
gav betyget:
En väldigt bisarr film. Var helt oförberedd på den plötsliga svängningen i handling efter ungefär 2/3 av speltiden. Tre adjektiv som beskriver filmen bra är genuinitet, oförutsägbarhet och att den till min stora förvåning var väldigt skrämmande. Fotot i filmen är som redan nämnts, mycket, mycket bra, liksom metoderna som använts för att ge uttryck åt huvudkaraktärens sinnestillstånd. Musiken funkar bra som stämningshöjare och skådespeleriet är inget att klaga på.
I ärlighetens namn hade jag aldrig hört talas om den här filmen tidigare, vilket jag nu i efterhand finner ganska märkligt, då den helt klart tillhör dom bättre psykologiska thrillers jag någonsin sett. En film som verkligen borde ges mer uppmärksamhet.
Tyvärr framkommer, enligt mej, inte allting som jag skulle ha velat och någon riktig "aha-känsla" infinner sej inte. Men iallafall en solklar fyra med snudd på högre betyg.
Moonlighting
gorm
gav betyget:
En skruvad historia, vilket iochförsig inte är onormalt då det gäller Roman Polanski. En film som jag uppskattar mer för persongalleriet och miljöerna än själva berättelsen. Sevärd, men det brukar det oftast vara när Polanski regisserar.