Tristram Shandy

Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
2,2
(5 betyg)

Handling: "The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman", räknas till den engelska litteraturens stora mästerverk. Boken, som ansetts vara ofilmbar och långt före sin tid, är en självupptagen 1700-tals roman om att skriva en roman. Vad som till en början ansågs vara ett omöjligt projekt har blivit ett kreativt stycke filmskapande i händerna på regissören Michael Winterbottom, som samlat ihop en skara brittisk komisk talang.

Här har Winterbottom och manusförfattaren Boyce valt att göra en lekfull, humoristisk film om filmandet av den ofilmbara boken. Ena stunden befinner vi tittare oss i 1700-talets England, i det dramatiska födelseögonblick där Tristram blir till, bara för att avbrytas av regissören som ropar ”cut!”. Därefter får vi följa ett fiktionellt filmteam, som besöks av familjemedlemmar på inspelningsplatsen, och diskuterar vilka delar av boken man ska filmatisera. Liksom boken, så finns det ingen egentlig kronologi eller röd tråd, utan filmen skiftar mellan olika scener ur Tristrams liv, med scener kring det fiktionella filmteamet.

Fakta:

Copyright Atlantic Film AB

Senaste recensionerna

Emiam
gav betyget:

En 3 som film, i sin egen genre & som underhållning.

Taglines: Because everyone loves an accurate period piece. / He's About To Play The Role Of His Life.

Detta är en film som formligen hyllades av kritikerna då den kom, såväl svenska som utländska. Visst är filmen bra och rolig, men inte mycket bra. I så fall förstår jag inte den sortens typiska brittiska humor. Hyfsat intressant då den faktiskt tar upp en del verkliga bitar om hur en filminspelning kan gå till med ups and downs. Klart underhållande och inte direkt tråkig, men det roligaste är dialogen mellan Coogan och Brydon i början, i mitten och i slutet.
Filmen är speciell då den blandar fiktiva filmen i sej med dokumentärfilmen i filmen sas. Svårt att därför utmärka nån speciell skådespelare till extra bra.
Bra musik (soundtracket) *!
Filmen hamnar inte i DVD-samlingen, men det är extra kul att ha sett den då den löst, så klart, baseras på en klassisk bok med samma namn från 1700-talet. Detta kan, men vill jag inte se om. Kanske då med nån filmvetare.

Trivia: The film features several pieces of music by Nino Rota from the Federico Fellini film 8½ (1963), which is also about frustrated efforts to make a movie. / The film also features several pieces of music used by Stanley Kubrick in similar situations in Barry Lyndon (namely the Sarabande by Georg Fridrich Händel and traditional British Grenadiers), a film set in about the same location and period.

carlstrom
gav betyget:

Ingen direkt höjdare. Såg den på en screening i skolan och det bör givet filmen en kick i backen, men tydligen inte. Små trevlig på sina ställen men annars rätt simpel, tråkig och bitvis dålig.

akaz
gav betyget:

Sådana här gånger är det synd att en 1:a är det lägsta betyg man kan sätta. Tristram Shandy är utan tvekan en av de 5 sämsta "filmer" jag sett i mitt liv. Tillförde inget, var enbart rörig och väldigt intern i sin framtoning. Pretiöst bullshit som försökte vara subtilt humoristisk, något som misslyckas fatalt. Så usel att jag blir upprörd. Hur mycket jag än försöker kan jag inte hitta något positivt att säga. Jag brukar kunna hålla mig konstruktiv, men denna gång är det omöjligt. Stor varning utfärdas.

Mer fakta:
Biopremiär: 2006-04-21
Filmpunkten-id: 12077
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: